• Artikkelin kategoria:Seinäjoki

Tapio Hirvilammi: Jumalanpalvelus tekee yllättävän hyvää

You are currently viewing Tapio Hirvilammi: Jumalanpalvelus tekee yllättävän hyvää
Nurmon kappalaisen Tapio Hirvilammen kolumni julkaistiin 9.11 Seinäjokisessa.

Tien vieressä olevassa kyltissä lukee Service. Mikä onni, autossa oleva vika estää ajamisen. Toivottavasti vaurio löytyy ja matka voi taas jatkua. Tien vieressä seisoo toinenkin kyltti. Helpottunut autoilija hymyilee. Sama kyltti, taas Service. Hän kääntyy ja huomaa, siellä vietetään jumalanpalvelusta. Hän tajuaa yhtäläisyyden ja päättääkin mennä kirkkoon. Sisimmässä korjaantui jotakin. Matka jatkuu. Koti on yhä lähempänä.

Jumalanpalveluksen ulkonainen sisältö on vakiintunut tunnistettavaan muotoon. Lauletaan ja soitetaan, rukoillaan, luetaan Raamattua ja polvistutaan Herran pyhälle ehtoolliselle. Joku istuu yksin, toinen vieruskaverin kanssa. Moni toivoo, että saarnattu sana koskettaisi omaa elämää, ja Jumala vastaisi sydämellä olevaan rukoukseen niin, että elämän matka saisi jatkua.

Valinnanvaraa on

Seurakuntalaisilla on täysi oikeus osallistua haluamaansa tilaisuuteen ja kokea, missä viihtyy ja saa kaipaamaansa ystävyyttä, ravintoa ja turvaa. Tätä kutsutaan myös hengelliseksi kodiksi. En hyväksy ajatusta, että erilaiset jumalanpalvelukset hajottavat kirkkoa. Ei sinne päinkään! Ne rakentavat sitä. Tervehdin ilolla kaikkien kristillisten järjestöjen ja jokaista Raamatun sanaan luottavien ja Jeesuksen pelastustekoa esillä pitävien yhteisöjen toteuttamia jumalanpalveluksia. 

Jumala loi sanallaan maan tomusta ihmisen kuvakseen, mieheksi ja naiseksi. Hän lähetti Jeesuksen sovittamaan kaikkien ihmisten synnit ja avaamaan taivaaseen johtavan tien. Taivaasta Jeesus lähetti Pyhän Hengen, uskon synnyttäjän. Tulee päivä, jolloin Jeesus noutaa omansa taivaan kotiin. Tämän sanoman esillä pitäjäksi syntyi kerran kirkko, erityisesti sen jumalanpalvelukset. Uskontieni alkutaipaleella minua siunasi erään vanhan kristityn neuvo: ”Ole avoin ja koettele kaikkea, tulet kyllä huomaamaan, mihin yhteisöön tahdot kuulua.” Hengelliset kodit ovatkin hengellisiä huoneita, jokaisella oma tasa-arvoinen paikkansa yhteisessä kirkossa. 

Kirkko on matkalla

Olen varma, ettei kristinusko katoa minnekään. Riippuu Suomen ev.lut.kirkosta itsestään, mikä on sen rooli tulevina aikoina, onko siitä yhä soihdun kantajaksi. Kääntyvätkö ihmiset kirkon puoleen kysyäkseen, miten pelastun, löydän uskon ja tiedän pääseväni taivaaseen? Mukautuminen maailmaan lämmittää vain hetken. Sitoutuminen Raamattuun, Jumalan armoon ja Jeesuksen työhön kestää aina ja kaikissa tilanteissa. Hyvää matkaa serviceltä servicelle.

Tapio Hirvilammi, kappalainen, Nurmo

Julkaistu 19.11.2022 klo 20:22.