• Artikkelin kategoria:Uutiset

Tapio Salminen: Kyseessä ei ole poliittinen mielipidekysymys, kun puhutaan siitä, uusiutuuko turve vai ei

You are currently viewing Tapio Salminen: Kyseessä ei ole poliittinen mielipidekysymys, kun puhutaan siitä, uusiutuuko turve vai ei
Tapio Salminen 21.10.2022 eduskunnassa talousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa. Kuva: kuvakaappaus eduskunnan verkkotallenteesta.

Eduskunnan talousvaliokunta käsitteli 21.10 kansalaisaloitetta ”Turve on luokiteltava uusiutuvaksi luonnonvaraksi”. Kuuleminen toimitettiin julkisena kuulemisena, josta löytyy verkkolähetystallenne.

-Odotamme talousvaliokunnan antavan lausuntonsa luonnontieteelliseen tosiasiaan perustuen. Kyseessä ei siis ole poliittinen mielipidekysymys, kun puhutaan siitä, uusiutuuko turve vai ei, aloitti Tapio Salminen, yksi kansalaisaloitteen vastuuhenkilöistä, esityksensä.

Hän kertoi, että 5.12. vuonna 2000 on edellisen kerran käsitelty eduskunnassa sitä, onko turve uusiutuva luonnonvara vai ei, ja silloin EU halusi suosia uusiutuvia luonnonvaroja ja oli valmis siihen myöntymään, että turve on uusiutuva luonnonvara. Ja suuressa valiokunnassa oli erimielisyyttä asiasta. Äänet menivät tasan, 12‒12, ja yksi edustaja äänesti tyhjää. Näin ollen arvottiin, että onko turve uusiutuva vai ei, ja silloin arpa meni niin päin, että turve eduskunnan päätöksellä tuli uusiutumattomaksi luonnonvaraksi.

-Vuonna 2013 GTK eli Geologian tutkimuskeskus julkaisi tutkimusraportin, joka käsittelee Suomen soiden ikää ja kehitystä. Siinä on otsikko ”Turpeen kerrostumisnopeus”, eli tämä nyt itse asiassa riittäisi jo tähän kertomaan, että turve on uusiutuva luonnonvara. Joka tapauksessa turpeen kerrostumisnopeus on hyvinkin sellaista 0,6‒0,7:ää millimetriä keskimäärin vuodessa. Ja kuten sanottu, koska tällainen on GTK:n toimesta tehty, niin tämän nyt kyllä pitäisi riittää todisteeksi, että turve uusiutuu eli kasvaa ylöspäin eli lisääntyy, totesi Salminen.

Suomen turvepääoma on 69,3 miljardia kuutiometriä

Salmisen mukaan turvemaita on Suomessa 9,3 miljoonaa hehtaaria. Jos laskemme turpeelle vuosittaisen kerrostumisnopeuden 0,45 millimetriä vuodessa, turve uusiutuu 41,9 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Turvetta nostettiin vuosina 2015‒2021 noin kymmenen miljoonaa kuutiota vuodessa.

-Ja kun turve lisääntyy, kasvaa, uusiutuu 41,9 miljoonaa kuutiota vuodessa, niin se tarkoittaa sitä, että sen voisi nelinkertaistaa vuotuisen kasvun määrällä kajoamatta turvepääomaan. Turvepääoma, se, kuinka paljon Suomessa on turvetta, on siis 69,3 miljardia kuutiometriä, ja jotta päästään käsitykseen siitä, kuinka paljon se on, niin voidaan kertoa, että Luonnonvarakeskus vuosi sitten totesi, että Suomen puuston kokonaistilavuus on 2,5 miljardia kuutiota, painotti Salminen esityksessään.

Kuulemisen lopuksi Salminen halusi muistuttaa talousvaliokuntaa siitä, mitä heiltä odotetaan:

-Pitäkää vaan huoli siitä, että talousvaliokunta antaa sellaisen lausunnon, joka perustuu luonnontieteelliseen tosiasiaan: turve on uusiutuva. Me jatkamme työtä sen jälkeen. Älkää nyt kantako huolta siitä EU:sta, kyllä me jatkamme työtä, kun te teette tämän ainoan järkevän päätöksen nyt, päätti Salminen.

Talousvaliokunnan julkinen kuuleminen 21.10.2022:

https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/valiokuntien-julkiset-kuulemiset-ja-avoimet-kokoukset/tav_21102022?autoplay=1

Julkaistu 18.11.2022 klo 13:50.