Turvetta jaetaan ämpäreissä Senaatintorilla – turvetuottajat valmiita luopumaan tukipaketista tietyin ehdoin

You are currently viewing Turvetta jaetaan ämpäreissä Senaatintorilla – turvetuottajat valmiita luopumaan tukipaketista tietyin ehdoin
Kasvuturvetta jaetaan ämpäreissä Senaatintorilla, jotta kaupunkilainenkin näkee, mitä turve on ja kuinka hyvä kasvualusta se on kasveille. Kuva: Miika Mantela

Kansalaisaloite turpeen luokittelemiseksi uusiutuvaksi keräsi äskettäin 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskuntaan käsiteltäväksi loppukesästä.


Iso merkitys aloitteen etenemisessä oli pohjalaisilla turvealan yrittäjillä Antti Alakotilalla, Markus ja Miika Mantelalla sekä Jouko Pahkakankaalla, jotka järjestivät vappuaattona rekkamarssin eduskuntatalon eteen Helsinkiin.

-Allekirjoitusten keräämistä jatketaan vielä kesän ajan, koska asia on tärkeä, kommentoivat Alakotila ja Pahkakangas aikaisemmin.
Miehet paljastivat, että ”jatkotoimia on suunnitteilla”.

Iso merkitys aloitteen etenemisessä oli pohjalaisilla turvealan yrittäjillä, jotka järjestivät vappuaattona rekkamarssin eduskuntatalon eteen Helsinkiin. Kuvassa Valtteri, Markus ja Miika Mantela sekä Antti Alakotila. Jouko Pahkakangas puuttuu kuvasta.


Yksi puuhamiehistä, lappajärveläinen Miika Mantela kommentoi Seinäjokinen-lehdelle jatkosuunnitelmia.

-Ensimmäinen steppi on saavutettu ja 50 000 nimeä kerätty. Nyt on tärkeää lisätä tietoisuutta turpeen hyvistä ominaisuuksista, kuten siitä, että kasvuturve on paras kasvualusta kasveille – tämän maineen palautuksen ja imagon kirkastamisen vuoksi jaamme Senaatintorilla tuhat ämpärillistä turvetta, kertoo Miika Mantela. Ämpäriin on painettu neljä faktaa turpeesta.

Turve ajatetaan Senaatintorille rekalla, johon on lastattu 20 kuutiota
kasvuturvetta. Päivämäärä tapahtumalle on lauantai 19.6.

-1000 ämpäriä jaetaan halukkaille kaupunkilaisille muistutuksena siitä, että
turve on hyvä, kotimainen ja 100%:sti luonnollinen tuote, painottaa Mantela.

SUURIN OSA TURVETUOTTAJISTA ON VALMIITA LUOPUMAAN TURPEEN TUKIPAKETISTA

-Tämä 70 miljoonan euron tukipaketti on käytännössä suora tuki tuotannosta luopuville eli tuki ei säästä tätä alaa, pelasta elinkeinoa eikä turvaa huoltovarmuutta. Todellisuudessa summa on noin 15 000 € per turvetuottaja, enkä keksi kovinkaan montaa, joka siitä oikeasti hyötyy. Ehkä yli 70-vuotias yrittäjä, jolla on parin hehtaarin ala palaturvetuotantoa. Lisäksi 70 me tukipaketti ei kohdistu rahana, vaan siitä menee valtaosa konsulteille ja osa turvetuottajien uudelleen kouluttamiseen, kommentoi Miika Mantela.

Valtaosa turveyrittäjistä on sitä mieltä, että he ovat valmiita luopumaan tuesta.

-Tuen voisi kohdentaa niille jotka sitä tarvitsevat, kuten kulttuurialalle ja maatalouteen. Olemme valmiita luopumaan tukipaketista seuraavin reunaehdoin, turve luokitellaan uusiutuvaksi, turpeen verot poistetaan sekä päästöoikeusmaksut palautetaan vuoden 2000 alun tasolle, paaluttaa Mantela.

”Me emme rahaa  ole pyytäneet vaan sitä, että saamme jatkaa elinkeinomme harjoittamista, työllistää maaseudun ihmisiä ja turvata Suomen huoltovarmuus ja kotimaisen energian riittävyys sekä kasvu- ja kuiviketurpeen saanti jatkossakin”, vetoavat yrittäjät.

”Me emme rahaa  ole pyytäneet vaan sitä, että saamme jatkaa elinkeinomme harjoittamista, työllistää maaseudun ihmisiä ja turvata Suomen huoltovarmuus ja kotimaisen energian riittävyys sekä kasvu- ja kuiviketurpeen saanti jatkossakin”, vetoavat yrittäjät Jouko Pahkakangas, Markus ja Miika Mantela sekä Antti Alakotila.

Kansalaisaloite turpeen luokittelemisesta uusiutuvaksi tarvitsee vielä lisää allekirjoittajia. Aloitteen tekijät ja vastuuhenkilöt ovat, Hannu Koivisto Kurikasta, Tapio Salminen Helsingistä, Jussi Harju Teuvalta, Yrjö Takkala Karstulasta ja Timo Pihlaja Kauhajoelta.

Aloitteen voi allekirjoittaa tästä linkistä:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7914

***Juttua muokattu 30.5.2021 klo 9.15: lisätty aloitteen tekijät.

Julkaistu 29.5.2021 klo 19:00.