• Artikkelin kategoria:Uutiset

Turvetta jaettiin helsinkiläisille – kaunis sää houkutteli satoja paikalle

You are currently viewing Turvetta jaettiin helsinkiläisille – kaunis sää houkutteli satoja paikalle
Ilmaiset ämpärit houkuttelivat väkeä paikalle. Kansanedustaja Mauri Peltokangas oli mukana jakamassa kasvuturvetta.

Pohjalaiset turvealan yrittäjät Antti Alakotila, Markus ja Miika Mantela sekä Jouko Pahkakangas lähtivät sivistämään kaupunkilaisia turpeen hyvistä ominaisuuksista helteiseen Helsinkiin.

Kauhavalaista kasvuturvetta jaettiin ämpäreissä sadoille kiinnostuneille lauantaina 19.6.

-Ämpäreitä meni noin 550. Kasvuturvetta sisältävän sangon kylkeen oli painettu faktaa turpeen ominaisuuksista, kertoo Miika Mantela, yksi tapahtuman järjestäjistä.

Paikalle oli saapunut myös kansanedustaja Mauri Peltokangas.

Antti Alakotila, Miika Mantela, Jouko Pahkakangas ja Markus Mantela jakoivat noin 550 ämpärillistä kasvuturvetta.

SUURIN OSA TURVETUOTTAJISTA ON VALMIITA LUOPUMAAN TURPEEN TUKIPAKETISTA

-Tämä 70 miljoonan euron tukipaketti on käytännössä suora tuki tuotannosta luopuville eli tuki ei säästä tätä alaa, pelasta elinkeinoa eikä turvaa huoltovarmuutta. Todellisuudessa summa on noin 15 000 € per turvetuottaja, enkä keksi kovinkaan montaa, joka siitä oikeasti hyötyy. Ehkä yli 70-vuotias yrittäjä, jolla on parin hehtaarin ala palaturvetuotantoa. Lisäksi 70 me tukipaketti ei kohdistu rahana, vaan siitä menee valtaosa konsulteille ja osa turvetuottajien uudelleen kouluttamiseen, kommentoi Miika Mantela Seinäjokinen-lehdelle jo aikasemmin.

Valtaosa turveyrittäjistä on sitä mieltä, että he ovat valmiita luopumaan tuesta.

-Tuen voisi kohdentaa niille jotka sitä tarvitsevat, kuten kulttuurialalle ja maatalouteen. Olemme valmiita luopumaan tukipaketista seuraavin reunaehdoin, turve luokitellaan uusiutuvaksi, turpeen verot poistetaan sekä päästöoikeusmaksut palautetaan vuoden 2000 alun tasolle, paaluttaa Mantela.

”Me emme rahaa  ole pyytäneet vaan sitä, että saamme jatkaa elinkeinomme harjoittamista, työllistää maaseudun ihmisiä ja turvata Suomen huoltovarmuus ja kotimaisen energian riittävyys sekä kasvu- ja kuiviketurpeen saanti jatkossakin”, vetoavat yrittäjät.

Ämpärin kylkeen oli painettu painavaa asiaa turpeesta.
Julkaistu 19.6.2021 klo 21:58.