Turve uusituvaksi kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt Tapio Salminen ja Miika Mantela muistuttavat tiedotteessaan, kuinka riippuvainen Suomi on ulkomaisesta ja varsinkin Venäjältä tuodusta energiasta. Venäjän osuus tuontienergiasta oli 60 %.
”Suomen kaikesta energiankäytöstä on kotimaista vain 30 %, loput 70 % tuodaan ulkomailta. Turpeella tuotetaan noin 5 % kokonaisuudesta, eli jos siitä luovutaan, putoaa kotimaisuusaste 25 %:iin.”
-Ukrainan sota sai Suomen päättäjät vihdoin ja viimein ymmärtämään turpeen merkityksen energian omavaraisuudelle ja huoltovarmuudelle ja siksi Huoltovarmuuskeskus on nyt saanut tehtäväkseen varautua energiapulaan täyttämällä turvevarastot. Tämä kaikki tapahtuu aivan liian myöhään. Turvetta olisi tarvittu varastoon ja kulutukseen jo ennen Ukrainan tapahtumiakin, painottavat Salminen ja Mantela.
Miesten mukaan turvetta ovat nostaneet valtiojohtoinen Vapo (nyk. Neova Oy) ja yksityiset turvetuottajat.
-Huoltovarmuuskeskuksen olisi luullut kysyvän tarjouksia kaikilta alan toimijoilta, myös yksityisiltä tuottajilta, eli mihin hintaan turvetta voidaan nostaa ja varastoidavarmuusvarastojen tarpeisiin. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Huoltovarmuuskeskus sai valtiovallalta ohjeet tilata energiaturvetta turpeennoston jo lopettaneelta Neova Oy:ltä, jolla ei ole omaa suotraktorikalustoa eikä turpeennostoon tarvittavaahenkilökuntaa, ihmettelee Miika Mantela.
Miesten mukaan valtiovalta on syyllistynyt turvevastaisiin toimiin ja ammattitaitoista henkilökuntaa vähennetty merkittävästi, joten Neovalla tulee olemaan suuria vaikeuksia toimittaa Huoltovarmuuskeskuksen tilaamat turpeet.
Tapio Salminen muistuttaa valtiovallan poukkoilevasta energiapolitiikasta, joka turpeen osalta alkoi jo 5.12.2000, kun eduskunnan suuressa valiokunnassa turve arvottiin uusiutumattomaksi luonnonvaraksi äänten mentyä äänestyksessätasan.
Loppukaneettina miehet palauttavat, että ”Muuttuneessa maailmantilanteessa on omavaraisuus energian ja ruuan tuotannossa korostetun tärkeää. Turvetta tarvitaan näihin molempiin”.