• Artikkelin kategoria:Yleinen

Ukrainan sodan valokuviin perustuva näyttely avoinna vielä sunnuntaina

You are currently viewing Ukrainan sodan valokuviin perustuva näyttely avoinna vielä sunnuntaina
Ukrainan sodasta otettuihin valokuviin perustuva ja palkittu näyttely on esillä Seinäjoella vielä sunnuntaina 29.10.2023.

Kirjaan perustuva ja palkittu näyttely on esillä Seinäjoella vielä sunnuntaina 29.10.2023.

Syyskuussa julkaistu Ukrainan sotaa dokumentoiva kirja Ukraine: A War Crime on saanut kansainvälisen International PhotographyAwards (IPA) -palkinnon vuoden valokuvaajakirjana. Kirja sisältää yli 360 valokuvaa ja silminnäkijäkuvauksia 93 valokuvaajalta 29 maasta. 

FotoEvidence Associationin julkaisemaan kirjaan on kerätty todisteita sodasta ja väkivallasta Ukrainan maaperällä. Kirja toimii nykyajan dokumentointina tuleville sukupolville, mutta tallentaa myös todisteaineistoa tapahtuneista sotarikoksista oikeudenkäyntejä silmällä pitäen. IPA:n tuomariston jäsen Daria Bonera luonnehti kirjaa seuraavasti: ”Voimakas, vilpitön, koskettava, kypsä ja tietoinen raportti Ukrainan sodasta. Vilpitön todistus tästä kauheasta konfliktista.”

Kirjan pohjalta tehtiin Ukrainan sotaa esittelevä valokuvanäyttely, jonka Seinäjoen museot avasi Matkakeskukseen elokuussa, jo ennen kirjan virallista julkaisemista. Lähes sata valokuvaa sisältävässä näyttelyssä oli jo lokakuun puoliväliin mennessä käynyt noin 2 500 kävijää.

-Olen kuullut monen arkailevan tulla katsomaan näyttelyä, peläten kuvien järkyttävän liikaa, toteaa vs. museotoimenjohtaja Riku Hämäläinen.

”Väkivallalla ei kuvissa mässäillä, mutta niistä kyllä näkee, mitä sota oikeasti on.”

-Näyttely on saanut erinomaista palautetta asiakkailta, toteaa näyttelyä valvova museoassistentti Niina Peltoniemi.

 ”Hyvin usein näyttelyä luonnehditaan sanoilla vaikuttava, koskettava, pysäyttävä, todellisuuteen herättävä, hiljaiseksi vetävä. Näyttelyn toteutusta ja tilaa on kehuttu sekä sitä, miten se näkyy myös ulospäin kadulle.”

Ukrainalaiset ovat kiittäneet Seinäjokea ja museota arvokkaasta työstä Ukrainan puolesta. Näyttelyyn tuli jopa suklaatervehdys Ukrainasta, Slava Ukraini – konvehtirasia Ukrainan väreissä ja varustettuna vaakunalla.

Seinäjoen jälkeen kirjan kuviin perustuva näyttely on avattu Lissabonissa. Suomessakin näyttely halutaan esille muualle, ja siitä on jo alustavasti keskusteltu.

Julkaistu 28.10.2023 klo 19:06.