• Artikkelin kategoria:Uutiset

Vaasan vaalipiiri: Kolmella naisehdokkaalla mahdollisuudet eduskuntaan

You are currently viewing <strong>Vaasan vaalipiiri: Kolmella naisehdokkaalla mahdollisuudet eduskuntaan</strong>
Tunnettu Suomessakin toimiva vedonlyöntitoimisto Bettson arvioi naisista Henrikssonin ja Risikon ohella Piia Kattelus-Kilpeläisen (Liike Nyt) olevan potentiaalisen läpimenijän. Saman analyysin teki Yle Pohjanmaa radiolähetyksessään.


Vaasan vaalipiirissä on kuusitoista kansanedustajaa, ja näillä paikoilla on tällä hetkellä vain kaksi naista: Anna-Maja Henriksson (r.) ja Paula Risikko (kok.).

Naisia on siis vain 12,5 prosenttia Vaasan vaalipiirin kansanedustajista ja miehiä on peräti 14 eli 87,5 prosenttia. Jutta Urpilainen (sd.) siirtyi EU-komissaariksi ja jätti eduskunnan kesken vaalikauden, mikä alensi naisedustajien määrää yhdellä.

Henriksson sai viime eduskuntavaaleissa 14 545 ääntä ja Risikko 9891 ääntä.

Bettson lyö vetoa Kattelus-Kilpeläisen puolesta

Tunnettu Suomessakin toimiva vedonlyöntitoimisto Bettson arvioi naisista Henrikssonin ja Risikon ohella Piia Kattelus-Kilpeläisen (Liike Nyt) olevan potentiaalisen läpimenijän. Saman analyysin teki Yle Pohjanmaa radiolähetyksessään.

Kattelus-Kilpeläisen äänimäärät ovat olleet vahvassa nousussa ja kuntavaaleissa ääniä kertyi Seinäjoella huikeat 1093. Kattelus-Kilpeläinen on kolmas valtuutettu ikinä Seinäjoella, joka on saanut yli tuhat ääntä. Muut ovat Risikko, joka sai kuntavaaleissa 2021 Seinäjoelta 1594 ääntä ja Harry Wallin (sd.), joka ei enää asettunut ehdolle eduskuntaan. Wallin on parhaimmillaan saanut kuntavaaleissa 1005 ääntä.

Kattelus-Kilpeläisen kansansuosio on niin vahva, että kun muut puolueet ovat lähinnä olleet tyhjällä Seinäjoen keskustorilla kannattajiensa kanssa, Kattelus-Kilpeläisen vaalistartissa kaavittiin soppatykin pohjalta viimeisiä annoksia.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo vetoaa niin yrittäjiin kuin tavallisiin suoraselkäisiin suomalaisiin ja Kattelus-Kilpeläinen on Liike Nytin näkyvin hahmo vaalipiirissä. Myös Vaasassa puolueella on vahva kannatuspotentiaali.

Keskustalta lähdössä yksi paikka

Keskusta sai vielä viime eduskuntavaaleissa Vaasan vaalipiiristä neljä kansanedustajaa. Viimeisen paikan sai Antti Kurvinen.

Keskustan Mika Lintilä ja Mikko Savola ovat olleet näkyviä kansanedustajia ja toimineet mm. ministereinä kuten Kurvinenkin. Pasi Kivisaari on istuvista keskustakansanedustajista ollut näkymättömin. Ex-kansanedustajia Lasse Hautala on nousemassa eduskuntaan.

Yllätyksen naisrintamalla voi tehdä Paula Sihto (kesk.). Ilmajoki on tippunut eduskuntavaikuttamisessa suorastaan piirisarjaan Sihdon tiputtua eduskunnasta. Paljolti on kiinni siitä, saako seinäjokelaistunut Sihto ilmajokelaiset taakseen.

Perussuomalaisissa vihervasemmistolaisuutta?

Moni eteläpohjalainen on hämmästellyt perussuomalaisten puheenjohtaja- ja puoluesihteerivalintoja. Maaseudulla asuville tai itsensä oikeistolaisiksi mieltävät ovat kavahtaneet perussuomalaisten toimintatapoja ja johdon taustoja.

Puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kertoi Yleisradion Politiikka-Suomi -ohjelmassa, että hänen kotitaustansa on ’kulttuuri-marxistilainen’  ja hänestä otettiin lapsena kuvia Lenin-sedän julisteen edessä. Lisäksi Purra kertoi äänestäneensä vihreitä.

Myös puoluesihteeri Arto Luukkanen (ps.) on opiskellut Neuvostoliitossa ja Mauri Peltokankaan perhetaustassa on pitkälti sosiaalidemokraatteja.

Perussuomalaisten äänimäärä oli viimeksi 42 843 ja vain reilun 5000 äänen tippuminen tiputtaa istuvien kansanedustajien määrän kolmesta kahteen. Pelkällä räksyttämisellä ja erittäin vähäisillä näytöillä myös paikallispolitiikasta, lienee selvää, että yksi persukansanedustaja palaa kotiin.

Kokoomus hiipuu

Kokoomus sai viimeksi eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä Paula Risikon, 62, ja Janne Sankelon (kok.). Susanna Kosken (kok.) äänimäärä romahti viimeksi. Koski ei päässyt aluevaaleissa 2022 edes Pohjanmaan aluevaltuustoon vaan edelle kiilasi kuusi kokoomuslaista. Taustalla painaa edelleen rajusti Vaasan sairaalan laajan valmiustason vastustaminen ja vähättelevät kommentit työttömistä risumetsä-viittauksineen.

Kokoomuslaiset ja naiset ovat Seinäjoella olleet avainasemassa siinä, että Vaasan vaalipiiristä on mennyt niin vähän naisia läpi. Naisehdokkaita ei juuri Seinäjoelta ole nähty kokoomuksessa ja Risikolle on sulloutunut ääniä. Näissä vaaleissa Risikon ääniä siirtynee Liike Nyt:ille.

RKP vasemmalla

Suomen ruotsalainen kansanpuolue sai viimeksi huikeat neljä kansanedustajaa ja oli vaalipiirin suurin puolue. Moni konservatiivinen rkp:n kannattaja on ihmetellyt Anna-Maja Henrikssonin johdolla tehtyjä erittäin liberaaleja linjauksia mm. translaissa.

Liike Nyt eli Rörelse Nu tulee tekemään yllätyksen Vaasan ja Pohjanmaan rannikkoalueilla. Harkimon äidinkieli on ruotsi ja hän vetoaa oikeistolaisella politiikallaan enemmän äänestäjiin kuin vasemmistolaistunut rkp.

Sari Somppi (r.) sai viimeksi kuudenneksi eniten ääniä ruotsalaisista, mutta matkaa jäi yli 5000 ääntä viimeiseen paikkaan. Näyttää selvältä, että vain Henriksson pääse naisista rkp:stä läpi.

Sosiaalidemokraattien tilanne on hankala Urpilaisen jäätyä pois eduskunnasta. Puolue taistelee kynsin hampain kahden paikan säilyttämisestä. Sen paikan pitänee mies nimeltä Kim Berg. Kristillisdemokraatit ovat saamassa yhden paikan ja siihen tullee valituksi Peter Östman.

Naiskansanedustajien määrä tulee olemaan Vaasan vaalipiirissä jatkossakin pieni. Suurin potentiaali on Piia Kattelus-Kilpeläisellä, joka toimii Seinäjokinen-lehden hallituksen puheenjohtajana. Ratkaisevaa on, löytyykö näissä vaaleissa äänestäjiltä kykyä ohjata ääniä muuallekin kuin vuosia eduskunnassa istuneille Risikolle ja Henrikssonille.

Julkaistu 24.3.2023 klo 11:58.