Vapo Oy:n Seinäjoen Haukinevan aktiivihiililaitokselle ympäristölupa ja toiminnan aloittamislupa

You are currently viewing Vapo Oy:n Seinäjoen Haukinevan aktiivihiililaitokselle ympäristölupa ja toiminnan aloittamislupa
Vapo Energia Ilomantsin aktiivihiilitehdas. Kuva: kuvakaappaus Vapon Youtube-videolta

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 18.11.2020 Vapo Oy:n Haukinevan aktiivihiililaitokselle ympäristöluvan sekä toiminnan aloittamisluvan Seinäjoella.

Toiminta käsittää uuden turpeesta tai puuperäisistä tai muista biomassoista hiilituotteita valmistavan tuotantolaitoksen. Turveraaka-aine tuotetaan ja toimitetaan laitokselle teknisen hiilen valmistamista varten läheiseltä Haukinevan turvetuotantoalueelta ja tarvittaessa muilta seutukunnan tuotantoalueilta. Laitoksen huipunkäyttöaika on 8 000 h/a ja päätuotteena on aktiivihiili, jonka tuotantokapasiteetti on 15 000 t/a

Aktiivihiilen tuotantolaitos sijoittuu Seinäjoen kaupungin Viitalankylään kuuluvalle Haukinevan tehdasalueelle noin 6 kilometrin etäisyydelle itäpuolella olevasta Peräseinäjoen taajamasta ja noin 26 kilometrin etäisyydelle pohjoispuolella olevasta Seinäjoen keskustasta. 

Kurikan kaupungin raja kulkee välittömästi tehdasalueen eteläpuolella ja hieman etäämmällä länsipuolella. 

Suunniteltu toiminta sijoittuu hakijan omistamalle tehdasalueella olevalle kiinteistölle. Tehdasalue sijaitsee Jalasjärvi –Peräseinäjoki välisen tien 672 (Tokerotie) ja Tampere – Seinäjoki rautatien risteyskohdassa.

Asia käy ilmi Seinäjoen Lupa-asiainlautakunnan esityslistalta.

Seinäjokinen-lehti kertoi 23.11, että Vapo suunnittelee Haukinevalle tuulivoima-aluetta.


Julkaistu 9.12.2020 klo 16:37.