• Artikkelin kategoria:Uutiset

Venäjältä tuodaan purua perävaunuissa pakotteita kiertäen

You are currently viewing Venäjältä tuodaan purua perävaunuissa pakotteita kiertäen
Muuttuneessa maailmantilanteessa on omavaraisuus energian ja ruuan tuotannossa korostetun tärkeää. Turvetta tarvitaan näihin molempiin.

Venäläisen hakkeen tuonti kotimaisen turpeen korvaajaksi voimalaitosten polttoaineena estyi Venäjän asettamien vastapakotteiden vuoksi ja siksi Venäjältä alettiin tuoda purua, joka ei kuulu pakotteiden piiriin, todetaan ”Turve uusiutuvaksi kansalaisaloitteen” vastuuhenkilön tiedotteessa.

-Koska venäläisten rekkojen pääsy Suomeen estettiin, kertoi ministeri Mika Lintilä hänet 13.4 tavatessamme, että hakken tuonti loppui siihen. Purua alettiin kuitenkin toimittaa rajan yli venäläisrekisterissä olevilla perävaunuilla Suomen rekisterissä olevien vetoautojen vetäminä, sillä rekkojen maahantulokielto ei koskenut venäläisrekisterissä olevia rekkojen perävaunuja, kertovat vastuuhenkilö Tapio Salminen ja  turveyrittäjä Miika Mantela Seinäjokinen-lehdelle.

Niiralan tulli vahvisti 20.4.2022, että rajan yli tulee päivittäin kymmeniä kuormia purua venäläisissä, mutta osin myös suomalaisissa perävaunuissa.

– Venäläistä purua tulee Suomeen samalla tavalla pakotteita kiertäen ainakin  Vartiuksen raja-aseman kautta ja oletettavasti muiltakin raja-asemilta. Vartiuksen tullin ylitarkastaja kieltäytyi 20.4 antamasta tietoja asiasta, eli ei vahvistanut saapuvien purukuormien määriä tai perävaunujen  venäläisperäisyyttä, painottaa Tapio Salminen.

Suomi edesauttaa pakotteiden kiertämistä 

Mantilan ja Salmisen mukaan Suomi edesauttaa pakotteiden kiertämistä, koska tulli ei ole reagoinut tähän estääkseen sen.

Miehet painottavat, että jokainen pakotteiden kiertämisellä maahan tuotu purukuorma lisää Suomen riippuvuutta ulkomaisesta energiasta ja kuinka kulunut talvi osoitti, että kotimainen turve on välttämätön polttoaine useiden kaupunkien lämmön ja sähkön tuottamiselle eli energian huoltovarmuudelle.

– Monet kaupungit selvisivät kuluneesta talvesta vain hyvällä tuurilla, koska turvetuottajilla oli varastoissaan riittävästi aiempina vuosina kerättyä turvetta.

Nyt varastot ovat tyhjät, eikä turvetuottajilla ole vieläkään tietoa tai täyttä varmuutta siitä, voivatko he nostaa alkavana kesänä turvetta vai eivät, eli jatkaako Suomi pakotteiden kiertoa korvaamalla kotimaista turvetta venäläisellä purulla, ihmettelee Mantela.

Tapio Salminen puolestaan kummastelee, että tilanteen tekee ilmaston lämpenemisenkin kannalta omituiseksi se, että puuta poltettaessa hiilidioksidipäästöt ovat turpeen polttoa suuremmat. 

-Tilastokeskuksenkin mukaan puuta poltettaessa ovat CO2-päästöt yhtä saavutettua lämpökilowattituntia kohti 395 grammaa ja turvetta poltettaessa 379 grammaa, päättää Tapio Salminen.

Julkaistu 13.5.2022 klo 07:51.