• Artikkelin kategoria:Kotimaa / Uutiset

Venäläinen (hake) valtasi Suomen varuskuntia

You are currently viewing Venäläinen (hake) valtasi Suomen varuskuntia
Jos turvetuotanto loppuu, vähenevät kuntiin tulevat rahat, kun turpeen parissa työskennelleet ihmiset siirtyvät veronmaksajista yhteiskunnan tukiluukuille. Tästä seuraa dominoefekti, eli työttömyys kasvaa turvetuotannosta poistuvia ihmisiä suuremmaksi.

Suomi on sitoutunut vähentämään energiaturpeen käytön alle puoleen vuoteen 2030 mennessä. Energiaturpeen käyttö on vähentynyt huomattavasti nopeammin ja on loppunut jo nyt lähes kokonaan. Energiaturve on suurelta osin korvattu metsähakkeella, jota käytetään sangen monissa kaupunkien lämpölaitoksissa Kerava, Jyväskylä, Kuopio, Oulu.. Suomalaista energiahaketta kuljetetaan alle 100 km:n matka, usein 50-70 km matkaa pidetään kannattavuusrajana. Venäläistä kannattaa kuljettaa satoja kilometrejä, mm. Lappeenrannan kautta Ouluun. 

Venäläinen hake on vallannut Suomeen metsähakemarkkinoista merkittävä osan. Tämä perustuu erittäin halpaan hintaan, mm. edellä mainittujen kaupunkien lämpölaitoksiin toimitettuna hintaan, jolla suomalainen hake on vasta rankana metsän reunassa. 

Miksi venäläinen myy suomelle näin halvalla metsähake, tämä ei varmastikaan perustu YYA-sopimukseen. Kyse on markkinoiden valtauksesta, kun markkinat on saatu vallattua ja suomalaiset yrittäjät pois alalta. Silloin myyjä voi sanella hinnat ja kiristää toimitukset. Tästä seuraa Suomelle ja suomalaisille suuri riski. Venäjä voi halutessaan hinnan määrityksen lisäksi katkaista myös toimitukset.

Energiaturpeen käytöstä on haluttu luopua ympäristösyistä, on kuitenkin syytä kysyä, kuinka ympäristöystävällistä ja ekologista on kuljettaa venäläistä haketta satojen kilometrien päästä.  Tämä ei todellakaan vähennä ympäristön kuormitusta eikä hiilidioksidipäästöjä. Ja sisältää suuren riskin suomen energia- ja huoltovarmuudelle.

Erityisen huolestuttavana on pidettävä suomalaisten varuskuntien siirtymistä venäläisen metsähakkeen varaan.  Kun varuskuntien lämmitys on venäläisen hakkeen varassa, niin jokainen voi ymmärtää, mitä vaikuttaa, kun toimitus katkaistaan. Varuskuntien toimintakyky lamaantuu ja puolustusjärjestelmä romahtaa alas, ilman että laukaustakaan ammutaan. 

Jari Lantta
maaseutuasiamies

Etelä-Karjalan liitto

Julkaistu 23.1.2022 klo 14:46.