Vihtori-paita ilmentää maakunta- ja pitäjäidentiteettiä

You are currently viewing Vihtori-paita ilmentää maakunta- ja pitäjäidentiteettiä
Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantilan (kok) mukaan sininen ja musta edustavat ”väkivaltaa, sortamista, oman käden oikeutta ja kollektiivista typeryyttä”. Uusi Suomi-blogin kuvakaappauksessa ovat ex-kansanedustaja Pertti Mäki-Hakola (kok), Kai Pöntinen (kok) ja evp.ylikonstaapeli Raimo Ristilä (kok). Blogitekstissä mainittiin myös ex-sisäministeri, kansanedustaja Paula Risikon puoliso.

Silloinen lapualainen Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tiedottaja ja körttiläinen seurapuhuja Heli Karhumäki kirjoitti Uudessa Suomessa vuonna 2013 otsikolla ”Närkästys Lapuan sinimustista on tarpeetonta vouhotusta”.

Heli Karhumäki kertoo puheenvuorossa, että :”Hiukan hymyilyttävät moiset kohut. Täällä Etelä-Pohjanmaalla on eletty läpi maakunnan historia, sen vaikeat kohdat on käsitelty ja niiden kanssa ollaan sujut.  Lapuan liike on kuollut ja kuopattu, ja sen poliittista perintöä kantanut IKL-puolue on sammunut.”

Karhumäen mukaan ”Tässä ajassa on jo luonnollista, että maakunta- ja pitäjäidentiteettiä voidaan jo muistaa ja ilmentää paikalliseen historiaan kuuluvilla asuilla, kuten helavyöllä, körttipuvulla tai Kosola-paidalla. Tämä toteutuu Etelä-Pohjanmaalla mielestäni tyylikkäästi ja maltillisesti. Emme elä menneisyydessä. Siksi närkästys tuntuu täältä vinkkelistä vouhotukselta.”

”Liikkeen sortumista väkivaltaan ei täällä silti ihannoida eikä paidallaherätellä poliittista uhoa”

Karhumäki kirjoittaa, että ”Kaikkein arkisin perinnevaate täällä on sinimusta Kosola-paita. Kosolan paita on Lapuan katukuvassa tavallinen näky. Sitä käytetään arkipaitana pelloilla ja pajoissa ilman meteliä. Sen maltillinen viesti on korkeintaan yleisporvarillisen aatemaailman ilmaiseminen. Lapualla vallitsee kokemukseni mukaan myös aivan hyväksyttävä ymmärtämys niitä suomalaisia kohtaan, jotka Neuvostoliiton miehitysuhan alla 1920- ja 1930-luvun taitteessa pelkäsivät ja pyrkivät torjumaan kotimaisten kommunistien valtapyrkimyksiä.”

Kosolan paidan käyttäjiä on ollut Karhumäen mukaan Pertti
Mäki-Hakola
 (kok), Pentti Mäki-Hakola (kok), Paula
Risikon
 (kok) puoliso, Pohjanmaan kokoomuksen silloinen toiminnanjohtaja Heikki RisikkoPanu Lahdensuo(kok), Kai Pöntinen (kok) ja Teppo Ylitalo (kesk). Ilkka Suominenkin (kok) on saanut paidan lahjaksi kuten Jyrki Katainen (kok).

Sinimusta käytössä poliiseilla virkapuvun kanssa

Mielenkiintoinen tieto on, että poliisit ovat kautta vuosien kunnostautuneet sinimustan paidan käytössä. Heli Karhumäen blogissa kerrotaan, kuinka ”Paidan käyttöä pitivät yllä 1960-luvulta saakka myös eteläpohjalaiset poliisit – ex-kansanedustaja ja ex-nimismies Raimo Vistbackan (ps) mukaan jossain määrin reaktiona vasemmistoradikalismille.”

”Poliisin alipäällystökoulussa Kosola-paita oli eteläpohjalaisten kurssipaitana 1970-luvulla. He käyttivät ”iikollia” virkapuvun kanssa, eikä poliisijohto koskaan puuttunut asiaan, vaikka virkapukuohje oli muuten tiukka. Seinäjoen kunnallispolitiikan konkari ja ylikonstaapeli evp. Raimo Ristilä (kok) on käyttänyt paitaa poliisina läpi vasemmistoradikalismin vuosien. Seinäjoen poliisit antoivat sinimustan lahjaksi läänin poliisijohtajalle 60-vuotislahjaksi.”

Julkaistu 19.1.2021 klo 10:31.