• Artikkelin kategoria:Yleinen

Wanha Markki, 20-vuotta eläinten vanhainkotina

You are currently viewing Wanha Markki, 20-vuotta eläinten vanhainkotina

Ylistaron Kylänpäässä sijaitsee alueemme suosituin kesäkäyntikohde ja tonttutaiteilija Heikki Laaksosen elämän suurin taideteos, eläinten vanhainkoti Wanha Markki. 

Siellä käy vuosittain kymmeniätuhansia ihmisiä ja kävijämäärät ovat olleet huimassa kasvussa. Heikki Laaksonen on pyörittänyt sitä yhdessä puolisonsa Liisa-Cristiina Laaksosen kanssa jo 20-vuotta. 

Mistä idea sai alkunsa? Heikki kertoo, kuinka hän aikoinaan pelasti vaimonsa Etelä-Espanjasta  Etelä-Pohjanmaalle. Liisa-Cristiina oli ollut jo vuosia siellä ja päättänyt, että hän ei enää palaa Suomeen. 

-Liisalla oli sellainen unelma, että eläkkeelle jäätyään hän perustaa Espanjaan aasien vanhainkodin. Kun sitten sopiva vanha pihapiiri löytyi Ylistarosta, alkoi vanhainkoti sitten perustua tänne, kertoilee Heikki.

Eläinten saannissa ei ole ongelmia. Heikki toteaakin, että ”ikävä kyllä”. 

-Meille soitetaan päivittäin ja tarjotaan mitä erilaisempia eläimiä. Kissoja ja koiria eniten, mutta niitä emme pääsääntöisesti ota. Meillä kun niitä on jo omastakin takaa. Mutta yllättävää kyllä, kymmeniä ja kymmeniä hevosia tarjotaan syksyisin, ihmettelee Heikki.

Eläimille ei ole ikärajaa ja Heikki Laaksonen puhuukin vaivaistalosta; he huolehtivat sellaisista eläimistä, jotka eivät enää pärjää kovassa kilpailuyhteiskunnassa. Sopimus takaa sen, että eläin saa viettää loppuelämänsä Wanhalla Markilla. 

-Olemme oppineet sen, että eläimestä tehdään luovutuspaperi ja se on täällä joko eläimen elämän loppuun saakka tai minun elämän loppuun saakka. Eläin jää tänne, eikä sitä sitten voi hakea vuoden lopussa meiltä pois, kertoo Heikki Laaksonen.

Sadan eläimen koti työllistää 15 henkeä

Wanhalla Markilla on satakunta eläintä. Kaiken kaikkiaan eläimiä on 150 kun otetaan sijaiskodit mukaan. Heinää kuluu päivässä parikymmentä paalia Heikin arvion mukaan. Omaa peltoa ei ole, koska siihen ei riitä resurssit. Heinä ostetaan luottotoimittajilta ja välillä heinää saadaan myös lahjoituksena. 

– Jos Wanhalle Markille ei mahdu tai eläin ei sopeudu tänne, on meillä sijaiskoteja tässä lähettyvillä ja vähän kauempanakin. Kyllä nämä paikat on yleensä täynnä, toteaa Heikki.

Eläimiä on lähes A:sta Ö:hön. Aaseja, ankkoja, alpakoita, bronssikalkkunoita, lampaita, poneja ja vuohia, kaikenlaisia eläimiä löytyy.

-Meillä oli Roosa-poni, joka oli tehnyt töitä Venäjällä sirkuksessa, mutta Roosan aika tuli täyteen puolisen vuotta sitten noin kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen, muistelee Heikki.

Alueella on myös eläinten lisäksi mm.kahvila ja muuta myyntiä.

-Suosituin ja merkittävin kohde taloudellisessa mielessä on naisten muoti. Meillä on valtava valikoima naisten muotia. Poimimme ne Liisan kanssa käsin Espanjasta, Italiasta ja Pariisista. Enää ei tarvitse mennä paikan päälle, vaan voi luottaa, että luotettavat toimittajat lähettävät ne meille. Meiltä saa suomalaiseen tyyliin sopivaa, mutta vähän erilaista vaatetta, avaa Heikki vaatemyyntiä.

Eläimiä ei voi verrata rahaan, eläimet ovat suosituin asia, mutta taloudellisesti naisten muoti on tärkein.

-Olemme tässä 20-vuotta toimineet ilman tukea Seinäjoen kaupungilta, eri suunnista kyllä veloitetaan. Ehkä oma vika, kun ei ole pyydetty, pohjalaisen kun on vaikea pyytää, naurahtaa Heikki. 
 

Katso video täältä:  https://m.youtube.com/watch?v=BmANCv6EKpc

Julkaistu 28.7.2020 klo 21:50.