• Artikkelin kategoria:Yleinen

Wikli Group auttaa maatiloja talouden hallinnassa ja investointien suunnittelussa

You are currently viewing Wikli Group auttaa maatiloja talouden hallinnassa ja investointien suunnittelussa

Wikli Groupin tavoitteena on ensimmäisenä toimintavuonna saavuttaa 700 000 euron, toisena vuonna 1,0 miljoonaa ja kolmantena 1,2 miljoonan euron liikevaihtotaso. Yhtiön osakkaina ovat Agripolku Oy (Hannu Ala-Haavisto) Huittisista, Pentti Pentinmäki Karviasta, Juha Sarviluoma Karviasta, A-Agri Oy (Arto Korkeamäki) Karijoelta, Raimo Ahokas Toholammilta, Autiomat Oy (Osmo Autio) Lapualta, Farmitieto Oy (Kari Louhiranta) Kauhavalta, Johannes Ahlholm Kärsämäeltä, TalousMaa Oy (Anne Idström) Kiuruvedeltä, Aila Riikonen Vesannolta, Kielinen Oy (Mika Kielinen) Kauhavalta, Maanrakennus Jarmo Autio Oy Kauhavalta. Lisäksi yrityksen toimintaperiaatteet ovat hyväksyneet Sirpa Himanen Vesilahdelta ja Meri-Lapin Maatalousneuvos Oy (Matti Vaajoensuu).Oikeudelliset palvelut Wiklin kautta saa Asianajotoimisto Mikko Hakolalta Tampereelta.

Suomalaisten maatilojen koko on viime vuosina kasvanut, joten tarve asiantuntijoiden palveluille esimerkiksi investointeja suunniteltaessa tai yhtiöttämistä tehdessä on olemassa. Nyt maatalousalan yksityiset talousasiantuntijat perustivat elokuussa yhteisen yrityksen – Wikli Group Oy:n – vastatakseen entistä paremmin tähän tarpeeseen.

Primus motor Wikli Groupin taustalla on lapualainen Autiomat Oy:n yrittäjä Osmo Autio, joka on työskennellyt maatilojen maatilojen talous- ja yrityskonsulttina jo kolmisenkymmentä vuotta. Aution mukaan maatalouskentällä on ollut selvästi nähtävissä kasvavaa tarvetta ja kysyntää myös maatilojen yksityiselle neuvonnalle ja konsultaatiolle nykyisen neuvontaorganisaation lisäksi.

– Tämä on avannut selkeän markkinaraon yksityisten konsulttien osaamiselle jo 2000-luvun alusta lähtien.

Yksityiset konsultit halusivat aikanaan ostaa neuvontajärjestöltä LikWi-ohjelmiston lisenssin tai sen käyttöoikeutta, jotta myös yksityiset neuvojat olisivat päässeet tekemään tilatason käytännön toimenpiteitä. Järjestö ei kuitenkaan suostunut myyntiin tai antamaan käyttöoikeutta muille kuin sen omille maatalousalan neuvojille. Näin ollen omat neuvot olivat tarpeen.

– Tilanne oli sellainen, että jos aiomme tehdä työtä maaseudulla ja maatilojen hyväksi, ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kehittää oma tuote, Autio kertoo.

Maatilojen palvelutarve kasvanut

Osmo Autio ryhtyi ideoimaan ja suunnittelemaan ohjelmistoa, ominaisuuksia ja vaatimuksia. Ohjelmiston käytännön toteutuksessa ja luomisessa oli kumppanina kuopiolainen Suonentieto Oy. Cashmanin kehitystyö alkoi 2004 ja se otettiin käyttöön vuonna 2007. Ohjelmisto on tiloille sopiva työväline talouden seurantaa, analysointiin ja suunnitteluun.

– Ohjelmiston kehittämiseen käytettiin rahaa yli 160 000 euroa, joten sille piti saada käyttäjiä. Ryhdyimme järjestelmällisesti rakentamaan ohjelmalle käyttäjäkuntaa. Neljäntoista vuoden jälkeen verkostossa on 30 ohjelmaa käyttävää yksityistä konsulttia, hän kertoo. Yrittäjä Aution mukaan maatilojen koko on kasvanut, joten talouden ja investointien suunnittelussa tarvitaan yhä laadukkaampaa neuvontaa ja osaamista.

Lue lisää:  https://www.seinajokinen.fi/media/pdf/Seina308jokinen_0509_netti.pdf 

Julkaistu 22.9.2018 klo 13:43.