• Artikkelin kategoria:Yleinen

KELAn ateriatukea vaaditaan poistettavaksi Unicafelta

You are currently viewing KELAn ateriatukea vaaditaan poistettavaksi Unicafelta

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ravintolan Unicafen päätös kieltää naudanlihan käyttö ravintoloissa voi johtaa leikkauksiin ravintolan tuloissa.

Kansalaispuolue vaatii opiskelijatuen maksatuksesta vastaavaa Kansaneläkelaitosta (Kela) välittömästi selvittämään ja lopettamaan 1,94 euron ateriakohtaisen ateriatuen maksamisen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamissa Unicafe-ravintoloissa. Unicafe ilmoitti vastoin Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia poistavan naudanlihan ruokalistoilta.

-Arviolta tämä tarkoittanee noin 50 000 euron kuukausittaista rahamäärää, arvioi Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen, joka itse toimi Unicafen hallituksessa 2000-luvun alussa.

Puolueen puheenjohtaja Kilpeläinen ja varapuheenjohtaja Piia Kattelus korostavat ateriatuen maksamisen perustuvan Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, lakiin ja valtioneuvoston asetuksiin.

-Kelan on ryhdyttävä välittömiin toimiin normien rikkomisesta ja lopetettava ateriatuen maksu Unicafelle. Muissakin Kelan maksamissa tuissa on ehdot ja niiden laiminlyömisestä seuraa rangaistukset, muistuttaa kansalaispuolueen johto.

Kattelus teki Seinäjoen kaupunginvaltuustossa elokuussa aloitteen, jonka allekirjoitti kymmeniä valtuutettuja, kouluruokailun sisällöstä ja lasten nälkäisyydestä.

”Vanhemmilla on Seinäjoella tällä hetkellä suuri huoli siitä, että lapset ovat nälkäisiä koulupäivän jälkeen. Tämä ilmenee etenkin kasvisruoka- ja puuropäivinä. Lisäksi rasvattoman maidon ja kevytlevitteiden käyttö herättää hämmästystä. Kasvava lapsi tarvitsee täysipainoista ja ravitsevaa ruokaa, ei mitään pupunruokaa tai ”maitohinkin” pesuvettä”, Katteluksen tekemässä aloitteessa todetaan.

Kansalaispuolue muistuttaa, että monissa köyhissä maissa aliravitsemus johtuu juuri kasvispainoitteisesta ruoasta. Siellä varallisuuden ja elämän laadun mittari on eläinperäisen ravinnon tarjoaminen myös köyhille ja kasvisruoalla aliravituille.

-Ilmastokeskustelussa on unohtunut riisin käytön rajut ympäristövaikutukset. Nauta ja maito kuuluvat suomalaiseen ruokakulttuuriin, riisi aasialaiseen, kansalaispuolue sivaltaa.

Seinäjoen Kaupunginvaltuuston aloite on luettavissa Seinäjoen valtuuston pöytäkirjasta 26.8.2019:

https://listat.seinajoki.fi/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=279655

Julkaistu 19.10.2019 klo 15:15.