Piispa Simo Peuran joulutervehdys

You are currently viewing Piispa Simo Peuran joulutervehdys
NYT TARVITAAN RUKOUSTA

”Nyt tarvitaan rukousta”. Sanat ovat ystäväni. Hänen aikuiseksi varttunut lapsensa oli sairastunut koronaan. Selviytyminen oli epävarmaa, eivätkä vanhemmat voineet rientää avuksi. Hän halusi jakaa tuskansa, ja oli sen vuoksi yhteydessä ystäviin. Nyt tarvitaan rukousta, oli viestin yksinkertainen sisältö.

Ja niin me aloimme rukoilla. Rukous loi yhteyden etäällä olevien, sairastuneen, vanhempien ja jopa toisilleen tuntemattomien rukoilijoiden kesken.

***

Jouluevankeliumissa mainittujen joukossa on yksi, josta kerrotaan, että hän rukoili. Maria, Jeesuksen äiti. Taitaa olla niin, että erityisesti äitien ja isien tehtävä on rukoilla lastensa ja läheisten puolesta.

Maria kuunteli tarkkaavaisesti, kun paimenet kertoivat kedon tapahtumista. Herran enkelistä ja heitä ympäröivästä kirkkaudesta sekä taivaallisesta sotajoukosta. Suuresta ilosta, kun Vapahtaja oli syntynyt. Maria kätki nämä sanat sydämeensä ja tutkisteli niitä mielessään. Enkelien viesti kosketti syvältä.

Nykykielellä sanottaisiin, että Maria mietiskeli kuulemaansa. Sellaista rukous on. Kuultu pitää ottaa sydämen asiaksi ja kätkeä mielen sopukoihin. Ja sitten sitä pitää mutustella. Monta kertaa Marian oli turvauduttava rukoukseen ennen kuin Jeesus-lapsen salaisuus avautui.

***

Tänä jouluna kokoonnutaan vain pienellä joukolla ja lähimpien kesken. Vähän samaan tapaan kuin paimenten lähdettyä ja enkelten palattua taivaaseen. Yhteyttä voi kuitenkin pitää eri tavoin, ja rakkaus on kekseliäs. Ketään ei pidä jättää yksin.

Nyt tarvitaan rukousta. Se yhdistää ihmiset toisiinsa läheltä ja kaukaa. Rukousta ei voi mitenkään rajoittaa. Se on osallisuutta toisten elämään ja yhdessä jakamista. Se on iloitsemista iloitsevien kanssa. Se on surujen ja huolten tekemistä yhteisiksi. Se on yhteisen toivon ylläpitämistä.

Rukoillessa syntyy tila Jumalan Hengelle toimia. Pyhä Henki kannattelee rukoustamme, ja vie pyyntömme Isän tietoon.

***

Tänä jouluna tarvitaan paljon rukousta ja rukoilijoita. Sinuakin. Keiden taakka on sydämelläsi? – Muistakaamme erityisesti jokaista, joka kamppailee elämästään tai jonka työnä on hoitaa apua tarvitsevia juhlapäivien aikana.

Rukoiltaessa myös joulun ilosanomasta tulee totta meille. Sen vuoksi painamme sen Marian tavoin mieliimme ja tutkistelemme kuulemaamme. Nyt tarvitaan rukousta.

Joulurauhaa toivottaen

Simo ja Anni Peura

Julkaistu 8.12.2020 klo 11:47.