Valion Salusjärvi biokaasulaitosinvestoinnista Etelä-Pohjanmaalle: Asiat ovat edenneet hyvin

You are currently viewing Valion Salusjärvi biokaasulaitosinvestoinnista Etelä-Pohjanmaalle: Asiat ovat edenneet hyvin
Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu Oy kartoittaa uusien biokaasulaitoskokonaisuuksien toteutusta myös Etelä-Pohjanmaalla.

Valion kasvuliiketoiminnasta vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi kertoi Seinäjokinen-lehdelle, että Etelä-Pohjanmaalla on hyvä tekemisen meininki ja alue on kiinnostava biokaasulaitosinvestoinnin osalta.

-Pian onkin varmasti uutisoitavaa, koska asiat ovat edenneet hyvin viimeisen kuuden kuukauden aikana, totesi Salusjärvi Valion mediainfossa.

Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu Oy kartoittaa uusien biokaasulaitoskokonaisuuksien toteutusta usealla alueella. Mahdollisten uusien laitoskokonaisuuksien rakentamista kartoitetaan nyt Kokkola-Pietarsaaren, Nivala-Haapaveden ja Etelä-Pohjanmaan alueille. Suunnitteilla olevien laitoskokonaisuuksien myötä Suomen Lantakaasu Oy etenee kohti asettamaansa yhden terawattitunnin tuotantotavoitetta vuoteen 2030 mennessä.

Valio käynnistää Business Finlandin hankkeen, jossa kehitetään tulevaisuuden ruokajärjestelmää ja edistetään ruokaviennin kilpailukykyä

Valion Food 2.0 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeen tavoitteena on luoda Suomeen ruokajärjestelmä, jossa kasvua ja lisäarvoa rakennetaan kestävän tuotannon pohjalle. Ohjelman kesto on viisi vuotta ja se käynnistyy tänä vuonna. Food 2.0 -hankkeelle on myönnetty 10 miljoonan euron rahoitus Business Finlandin veturiyritysten haastekilpailussa. Lisäksi Business Finland varautuu rahoittamaan 20 miljoonalla eurolla Valion kumppaniverkostossa tehtäviä Food 2.0. -kokonaisuuteen kuuluvia hankkeita.

”On tärkeää, että uudistamme ruokajärjestelmää kaikkien siihen kytkeytyvien toimijoiden kanssa, sillä se on ainut tapa, jolla muutos onnistuu. Globaali ruoantuotannon murros on suomalaiselle tuotannolle myös mahdollisuus, sillä ruoan globaali kysyntä ja pohjoisten tuotantoalueiden merkitys kasvavat. Olemalla kestävän ruoantuotannon edelläkävijöitä voimme luoda lisäarvoa Suomessa tuotetulle ruoalle sekä parantaa sen kannattavuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä”, sanoo Valion Tuomas Salusjärvi. 

Kestävä ruokajärjestelmä rakentaa kasvua ruokaviennille

Tavoitteena on hyödyntää kaikki resurssit tehokkaasti ja kestävästi ja pitää ne mahdollisimman pitkään kierrossa ilman, että syntyy jätettä. Kuva: Valio

Kestävässä ruokajärjestelmässä ravinteet, energia ja sivuvirrat kiertävät. Tavoitteena on säästää luonnonvaroja eli hyödyntää kaikki resurssit tehokkaasti, kestävästi ja pitää ne mahdollisimman pitkään kierrossa ilman, että syntyisi jätettä. Valio tekee jo omassa toiminnassaan paljon tämän eteen, mutta tulevaisuudessa tarvitaan myös entistä enemmän eri toimialojen, tuotantomuotojen ja yritysten välistä yhteistyötä, jotta aito kiertotalous toteutuisi ruoantuotannossa. 

”Meidän on samaan aikaan ratkaistava ruoantuotannon kannattavuushaaste, vastattava kasvavien vientimarkkinoiden kysyntään ja siirryttävä kohti kestävämpiä tuotantotapoja. Uusi, kestävämpi ruokajärjestelmä rakentaa kasvua ruokaviennille ja luo myös uusia vientimahdollisuuksia esimerkiksi kiertotalouden ja digitalisaation ratkaisuissa. Ruokajärjestelmän ajatteleminen uusiksi on välttämätöntä myös ympäristön ja ruokaturvan kannalta”, Salusjärvi kertoo. 

Julkaistu 16.2.2024 klo 12:22.