• Artikkelin kategoria:Urheilu / Uutiset

SM Pohjanmaa Ralli juhlii 50-vuotistaivalta

You are currently viewing <strong>SM Pohjanmaa Ralli juhlii 50-vuotistaivalta</strong>
Kilpailunjohtaja Erkki Hemmingin mukaan SM Pohjanmaa rallissa on vuosi vuodelta kiinnitetty yhä enemmän huomiota turvallisuuteen, niin kuljettajien kuin yleisönkin. Yleisölle on suositellut ja siimoitetut katselualueet jokaisella erikoiskoeosuudella.

SM Pohjanmaa Ralli avaa SM-sarjan kesäkauden ja se ajetaan 19.-20.5. Seinäjoen ympäristössä. Erikoiskokeita on kahdeksan ja viimeinen eli EK8 on ns. Power Stage, mistä viisi nopeinta kuljettajaa saavat bonuspisteitä.

Perjantaina lähtö tapahtuu Seinäjoen torilta ja sieltä siirrytään avauspätkälle Lapualle, missä ajetaan kaksi erikoiskoetta. Lauantaina aamulla lähtö on myös torilta ja sieltä siirrytään Isoonkyröön ja Laihialle. Laihialta palataan Isoonkyröön ja suunnataan Seinäjoelle Rengastielle huoltotauolle. Lauantaina ajetaan myös yleisöerikoiskoe Seinäjoen kaupunkikeskustassa ja sieltä jatketaan Ylistarosta Ilmajoen kautta Isoonkyröön missä kaasutella viimeinen erikoiskoe eli Power Stage. Maali on tuttuun tapaan Seinäjoen torilla.

SM-sarjan kuljettajilla on takana kolme talviosakilpailua Rovaniemellä, Kuopiossa ja Jyväskylässä. Vuonna 1973 ensimmäisen kerran Pohjanmaa Ralli nimellä ajettu kilpailu juhlii tänä vuonna 50-vuotiasta taivaltaan. 

Kilpailunjohtajana toimii isokyröläinen Erkki Hemminki. Hemmingin lisäksi Mika Virtanen ja Ida Similä vastaavat kilpailun johtamisesta.

-Tänä vuonna olemme panostaneet turvallisuuteen erityisen paljon. Suositellut yleisöalueet erikoiskoereittien varrella ovat valvottuja ja siimoitettuja eli eristettyjä. Katsojille osoitetaan selvästi, missä on turvallista seurata rallia, painottaa Erkki Hemminki.

TUKES sekä muut viranomaiset, ml.poliisi, valvovat tiukasti, että turvallisuusmääräyksiä noudatetaan.

-On panostettu joka vuosi enemmän ja enemmän turvallisuuteen. Väkeä on rallin takia liikkeellä 2000-3000 ja työväkeä vastaavasti noin 250, joista suurin osa on talkoolaisia. Esimerkiksi ambulansseja on paikalla pätkillä 5-6, kertoo Hemminki.

Kaupunki-EK kasvattaa suosiota

Viime vuonna ensimmäistä kertaa ajettu kaupunki EK sai myönteistä palautetta ja tänä vuonna jatkuu sama kaava.

-Eivät kuskitkaan moittineet sitä pätkää, naurahtaa Hemminki. 

Seinäjoen Uimahalli- urheilutalon ympäristössä ajettava kaupunki-EK kerää uusia ihmisiä lajin pariin.

-Perheet pääsevät hyvin katsomaan rallia, kun ei tarvitse lähteä metsään ryynäämään. Kaupungille iso kiitos kun mahdollistavat pätkän toteutumisen, kiittelee Erkki Hemminki.

Rallin SM:llä kova noste

Kilpailunjohtaja Erkki Hemminki odottaa kisaan 120-150 kuljettajaa. SM Pohjanmaaralli kuuluu NEAFP-sarjaan joten siihen saa osallistua EU:n sisältä.

-Trendi on ollut nouseva ja erityisesti SM:llä ollut kova noste viime aikoina, kertoo Hemminki.

Kilpailun varikkoalue, kilpailutoiminta ja katsastus on Rengastien Autotarvikkeella. Sinne on yleisöltä vapaa pääsy. Yö parc ferme on Seinäjoen Ravikeskuksessa.

Erkki Hemminki on valittu AKK:n rallin lajiryhmään vuosina 2023-2024.

-Voimme esittää muutoksia rallin sääntöihin, mutta vielä en voi paljastaa sen enempää, päättää Hemminki.

Kuvassa kaupunki-EK:n eli erikoiskoe 6 reitti ja sallitut yleisöalueet.

Julkaistu 18.5.2023 klo 11:25.