• Artikkelin kategoria:Maakunta

Tapio Hirvilammin vieraskolumni: ”Äiti ja isä. Molemmat. Yhdessä”

You are currently viewing Tapio Hirvilammin vieraskolumni: ”Äiti ja isä. Molemmat. Yhdessä”
Nurmon kappalainen Tapio Hirvilammi kirjoittaa siitä, että lapsi tarvitsen sekä äitiä että isää.

He katsovat pienokaistaan tämän leikkiessä toisten kanssa ulkona. Lapsi ei huomaa mitään eikä voi aavistaakaan, millaisin tunnoin häntä seurataan. Ikkuna on äidin ja isän rukousalttari. Heidän sydämensä pakahtuu kiitollisuuden täyttämästä murehtimisesta. Viimein lapsi tulee sisälle. Hän kertoo kaiken, millaista pihalla oli. Syödessään iltapalaa hän huomaa äidin ja isän hymyn lainkaan tietämättä sen syvyyttä. 

Katso minuun pienehen

Lapsi tarvitsee äidin ja isän. Paras lahja lapselle on, että he rakastavat toisiaan. Tutussa lasten virressä pyydetään siunausta molemmille: ”Heille elinpäivää lisää”. Tässä pyydetään kodille suojaa, perheelle yhteyttä ja vanhemmille rakkautta. Koska ihanteet eivät aina toteudu, siunaaminen on luonnollinen tapa reagoida ihmisen vajavaisuudesta johtuviin kipeisiin asioihin. Siunaaminen ei tarkoita ihmisten väärien tekojen hyväksymistä. Se on syvää avunpyyntöä Jumalalta asioissa, joista ihminen ei yksin selviä.

Nähdyksi tuleminen on jokaisen perustarpeita. Huomaaminen ja katsominen on toisen ihmisen vahvaksi rakastamista. Lapsi nauttii suunnattomasti, kun saa näyttää omilleen, mitä kaikkea hän on oppinut ja tehnyt. Pyydetään Jumalalta Psalmin 139 sanoin: ”Tutki minut, Jumala, katso sydämeeni. Koettele minua, katso ajatuksiini. Katso, olenko vieraalla, väärällä tiellä, ja ohjaa minut ikiaikojen tielle”.

Suojaas sulje isänmaamme

Ehjä koti on paras asia isänmaamme hyväksi. Vahva maa on sama asia kuin vahvat kodit. Muistan kuin eilisen päivän, kun pidin 33 vuotta sitten tulosaarnaa Nurmon kirkossa. Luin Kotien rukouskirjasta: ”Anna koteihimme sellainen perusta, joka kestää koettelemuksissa”. Aikanaan menimme kihloihin, solmimme avioliiton, saimme oman perheen. Ohikiitävät vuodet ovat tuoneet paljon sisältöä ja konkreettisia vastauksia tuohonkin pyyntöön. Kun perusta kestää, kaikki kestää.

Äitienpäivä on jälleen eletty. Tämä arvokas päivä tekee hyvää. Aivan samaa viestiä aikanaan tuo marraskuun toinen sunnuntai, isänpäivä. Molemmat yhdessä. 

Taas olemme ikkunalla, mutta emme enää seuraamassa lasten leikkejä, vaan odottamassa, koska he tulevat käymään kotona. Navigaattoori kertoo jäljellä olevan ajomatkan. Sama alttari, kasvaneet vanhemmat ja muuntuneet pyynnöt.


Tapio Hirvilammi, kappalainen, Nurmo

Julkaistu 13.5.2022 klo 08:14.