”Suomen valtio teki oikean liikkeen: Valtion omistama Suomen Malmijalostus osti Soklin kaivoshankkeen Yaralta”

You are currently viewing ”Suomen valtio teki oikean liikkeen: Valtion omistama Suomen Malmijalostus osti Soklin kaivoshankkeen Yaralta”
Soklin kaivosalue. Kuva: Yara.

Yara on tehnyt päätöksen luopua Soklin kaivoshankkeesta. Yhtiö myy Soklin hankkeen Suomen valtion omistamalle Suomen Malmijalostus Oy:lle nimellisellä kauppahinnalla. Hanke sisältää Soklin kaivosoikeudet, luvat, selvitykset ja tutkimustulokset.

Yaran tiedotteen mukaan Itä-Lapissa sijaitseva Sokli on erittäin merkittävä fosfaattiesiintymä. ”Alueella on myös lukuisia muita arvomineraaleja, joita tarvitaan esimerkiksi akkuihin. Lannoitteiden valmistajana Yara olisi hyödyntänyt Soklista ainoastaan apatiittimalmista saatavaa fosforia, joka on lannoitteiden pääravinteita. Strategisen kokonaisharkinnan perusteella Yara on päättänyt luopua hankkeesta.”

Soklin esiintymä löydettiin vuonna 1967, ja sitä on tutkittu siitä asti. Yara sai oikeudet Soklin kaivoshankkeeseen osana Kemira GrowHow’n kauppaa. Yhtiö on tutkinut Soklin hyödyntämistä vuodesta 2008 alkaen kattavilla selvityksillä.

Yaran mukaan lupaprosessien pitkittyminen on osaltaan vaikuttanut Yaran päätökseen. ”Hankkeen lupaprosessit ovat edenneet, mutta ympäristöluvasta tehdyt valitukset ovat vielä korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltävinä. Soklin ympäristölupaprosessi on ollut käynnissä vuodesta 2013 alkaen. Muita strategisessa kokonaisharkinnassa huomioon otettuja asioita olivat muun muassa investointikustannukset, hankkeen logistiset haasteet ja aikataulumuutokset sekä fosfaatin saatavuus ja maailmanmarkkinahinta.”

-Järjestely mahdollistaa sen, että Soklia koskevat selvitykset ovat käytettävissä täällä kotimaassa sen sijaan, että kaivosoikeudet olisivat mahdollisesti päätyneet kolmannelle osapuolelle. Seuraavaksi meidän tavoitteenamme on analysoida hankkeen kehittämismahdollisuuksia, joiden pohjalta voidaan päättää Soklin tulevaisuudesta”, sanoo Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen.

***

ANALYYSI. On ollut suorastaan hämmästyttävää, kuinka vaatimattomasti poliitikot ovat reagoineet Sokli-uutiseen: lähes täydellinen hiljaisuus. Lähtökohtaisesti uutinenhan on aivan loistava. Suomen valtio hankkii takaisin norjalaiselle Yaralle hukatut kaivosoikeudet. Jos alueella löydetään asukkaita ja ympäristöarvoja kunnioittavat tuotantotavat, voivat lopulta hyötyjiä olla myös suomalaiset viljelijät edullisimpina lannoitteina.

Maailman kasvava väestö tarvitsee lisää ruokaa ja lannoitteita tarvitaan siksi tulevaisuudessakin. Tämän päivän punavihreä media tuputtaa ilmastoangstia ihmisille, vaikka jo pienilläkin luonnontieteiden opinnoilla ymmärtää, että Pohjois-Eurooppaan vaikuttaa enemmän Golf-virta kuin ilmastonmuutos. Kestävät tuotantotavat kannattaa tottakai ottaa käyttöön, sillä usein hiilidioksidin pieneneminen tarkoittaa myös tuotantokustannuksien pienenemistä. Lannoitteita tarvitaan kuitenkin tulevaisuudessakin. Kiitos on syytä antaa Suomen valtiolle, silloin kun se sille kuuluu.

Sami Kilpeläinen, agronomi ja valtiotieteiden maisteri

Julkaistu 12.12.2020 klo 08:39.